Project Description

60-luvun sokkelosta avara nykyaikainen huoneisto

Helsingin keskustassa vuonna -60 valmistuneessa kerrrostalohuoneistosta haluttiin muokata toimiva ja valoisa nykyaikainen koti.  Lähtökohtana oli, että kaikki pinnat uusitaan ja kaikki ylimääräiset väliseinät puretaan. Pariskunnan pitkäaikaisena unelmana oli omistaa Helsingin keskustassa asunto kolmio, jossa olisi sekä sauna että parveke. Asuntoon oli muutama vuosi sitten julkisivuremontin yhteydessä rakennettu parveke ja vain sauna puuttui.

Siispä suunnittelutyö alkoi saunan suunnittelulla. Asunnon hyvä pohjaratkaisu mahdollisti sen, että sauna saatiin luontevasti liitettyä kylpyhuoneen yhteyteen. Kylpyhuoneen molemmin puolin sijaitsevat makuuhuoneet ja näiden huoneiden vaatehuoneet yhdistämällä saatiin saunalle hyvä tila. Vastaavasti makuuhuoneisiin rakennettiin uudet säilytystilat. Saunan rakentaminen vaati erittäin hyvän suunnittelun ja lupien hakemisen .

Pariskunnan toivomaa avaruutta saatiin huoneistoon purkamalla olohuoneen ja keittiön välinen seinä.  Näin ”käytävä keittiö” muutettiin osaksi olohuonetta. Myös pyykihuolto sijoitettiin tähän keittiöseinämään

Suunnittelun lähtökohtana oli valoisuus. Niinpä suunnittelussa päädyttiin vaaleisiin pintoihin. Lattioihin suunniteltiin vaaleaa laminaattia ja seinäpintoihin  vaaleita kuviollisilla tapetteja. Keittiö suunniteltiin hieman tummemmaksii, jolla luotiin kontrastia vaaleisiin pintoihin. Keittiö suunniteltiin  JSP-keittiöitten mallistoista ja päädyttiin ”kelo” kaapinoviin. Kaikki keittiön kaappienovet ovat ilman näkyviä vetimiä. Joko painomekanismeilla tai upotettavin vetimin vetolaatikoissa. Myös makuuhuoneitten kaikki kaapistot uusittiin ja sijoitettiin ovi seinälle kehystämään ovea. Myös makuuhuoneen kaapistot ovat ilman näkyviä vetimiä.

Huonekalut hankittiin vartavasten tähän tilaan. Ruokapöytä tuoleineen, sohva, pari nojatuolia hankittiin Tampereen Jakki Kalusteesta heidän omaa tuotantoaan. Ruokailutilaa erottamaan olohuonetilasta hankittiinmatala vitriinikaapisto Vepsäläiseltä sekä työhuoneeseen Muuramen kirjoituspöytä. Vanhoja tavaroita tuotiin tilaan tuomaan kontrastia ja luonnetta mm.muutama vanha talonpoikais tuoli ja vanha puuovi olohuoneen seinälle.

Valaistukseen kiinnitettiin myös huomiota suunnitelussa. Valokourut kiertävät olohuonetta ja käytävää, antaen hyvän epäsuoran valon. Keittiön alakaapistojen alapintaan asennetut loistevalaisimet antaa hyvän valon keittiössä työskentelyyn. Myös himmentimien käyttö antaa paljon eri mahdollisuuksia valistukseen.

Suunnittelu ja toteutus onnistuivat erinomaisesti. Ilman perusteellista ja hyvää suunnittelua ei tämän kokoisesta projektista olisi tullut onnistunutta lopputulosta. Hyvä suunnittelu auttaa myös saamaan helposti kaikki tarvittavat luvat, joita tänä päivänä tarvitaan kerrostalohuoneistojen remontoinnissa.