Project Description

Mikkelissä Saimaanrannalla sijaitsevaan 60-luvulla rakennettuun kesämökkiin haluttiin laajennusta ja päivitystä. Perheen unelmana oli saada loma-asunto, jossa olisi tilaa niin ystäville kuin pariskunnan kolmelle jo aikuiselle pojalle sekä tulevaisuudessa heidän perheilleen.

Suunnittelun ensimmäisenä kohteena oli saunarakennus. Saunarakennus uudistettiin täysin vain ulkoseinät pysyivät paikoillaan ja saivat uuden mustan sävyn, joka kauniisti sulautuu mäntymetsikköön. Alkuperäinen saunarakennus koostui saunasta, puku/vierashuoneesta ja näiden väliin jäävästä avoinaisesta vilvoittelutilasta. Uudessa suunnitelmassa postettiin avonainen välitila ja näin saatiin hieman enemmän tilaa molempiin huoneisiin niin saunaan kuin vierashuoneeseenkiin. Saunan seinät vuorattiin harmaalla kuusipanelilla ja lauteet käsiteltiin mustiksi. Näin saatiin saunaa ”savusauna” tunnelmaa. Puukius lasiluukulla, josta tulen loimu antaa oman pehmeän fiiliksensä saunan valaistukseen.Hormi päällystettiin galvanoidulla rakennusverkolla ja hormin ja verkon väli täytettiin kiuaskivillä. Saunaan tehtiin vielä suuri ikkuna, josta voi lauteilla istuskellen ihailla Saimaata.

Puku/vierashuone sisustettiin rantamökki fiiliksellä.Seinät paneloitiin valkoisin paneelein, puulattia sävytettiin harmaaksi ja kattopanelit maalattiin valkoisiksi. Huoneesta tuli raikas ja viihtyisä. Pehmeä vaalea sohva ja valkoiset huonekalut vielä korostavat huoneen raikkautta. Saunarakennuksen eteen rakennettiin suuri terassi, josta on upeat näköalat saimaalle.

Toisena kohteena oli päärakennus. ”mummon mökistä” haluttiin moderni vapaa-ajanasunto. Vanhasta mökistä jäivät jäljelle takaseinä ja keittiö. Kaikki muut seinät rakennettiin uudelleen ja samalla hieman virutettiin rakennusta eteisen, WC:n ja makuuhuoneen verran. Oleskeluhuoneeseen tulivat vielä lähes koko huonekorkeuden korkuiset suuret ikkunat ja kun huonekorkeus tässä osassa rakennusta on kolme metriä ikkunat tuovat luonnon sisälle ja saavat lisätilan tuntua.

Kolmantena kohteena tontilla oli vielä aittarakennus, joka toteutettiin päärakennuksen jatkeeksi. Kuitenkin niin, että rakennusten väliin jäi avoin tila ja aittojen makuuhuoneisiin kuljetaan ulkokautta. Kuhunkin aittahuoneeseen, joita on kolme tehtiin omat sisäänkäynnit. Näin saatiin rauhalliset makuuhuoneet niin ystäväperheitten vierailuja varten kuin poikien perheitäkin varten.

Kohde oli haasteellinen tontin muodon vuoksi, kapea ja pitkä rinne tontti. Rakennuksia ei voitu sijoittaa maaston vuoksi kuin peräkkäin ja ilman poikkeuslupaa laajennukset eivät olisi onnistuneet.

Sisätilojen suunnittelussa käytettiin paljon puuta. Lattioilla vahattuna ja seinillä ja katoissa maalattuina. Perheen niin vanhan mökin huonekalut kuin kaupunkikodistakin tuodut huonekalut saatiin istutettua hyvin uuden vapaa-ajanasunnon tiloihin. Uusiin tiloihin ei ostettu yhtään uutta huonekalua vaan käytettiin omia vanhoja ja lahjoitettuja huonekaluja. Näin moderniin vapaa-ajan asuntoon saatiin kotoinen ja lämmin tunnelma.