Oletko perustamassa ravintolaa? Muista nämä käytännön asiat

Ravintolan perustaminen on valtava projekti ja ravintoloitsijan tuleekin ottaa huomioon lukuisia käytännön asioita aina markkinoinnista toimitilan remontoimiseen ja tietenkin toiminnan aloittamiseen. Menestyvän ravintolan pyörittämiseen vaaditaan paljon enemmän kuin hyvän ruoan valmistaminen ja pohjatyöllä onkin suuri merkitys menestymiseen.

Tässä A&A Designin vinkit ravintolan perustamiseen. Huomioi, että keskitymme tässä artikkelissa lähinnä suunnitteluun liittyviin käytännön asioihin kuten sopivan tilan löytäminen, ravintolan suunnittelu, ravintolan perustamiseen tarvittavat luvat sekä markkinointi. 

1. Sopivan ravintolatilan löytäminen

Ensimmäisenä listalla on ehkäpä tärkein asia eli ravintolan sijainti. Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä tulee ottaa huomioon ravintolan lokaatio. Jos ravintola ei sijaitse keskeisellä sijainnilla, ei orgaanista asiakasvirtaa synny. Sijainti vaikuttaa erittäin paljon myös asiakasdemografiaan. Onko liiketilalla paljon satunnaisia ohikulkijoita? Kuinka paljon alueella asuu ihmisiä? Onko ravintolan läheisyydessä paljon työpaikkoja, jolloin asiakkaita tulee paljon esimerkiksi lounaalle?

Ravintolan sijainnin lisäksi tulee sinun varmistaa että valitsemallasi toimitilalla on lupa ravintola- tai kahvila käyttöön. Jos lupaa ei ole, tulee sinun hakea lupaa käyttötarkoituksen muuttamiseen. Kirjoitimme tästä hiljattain artikkelin ja voit lukea sen täältä.

Ravintola Soupie Tripla Helsinki Pasila sisustussuunnittelu

2. Ravintolan suunnittelu

Ravintolaa perustaessa kannattaa panostaa suunnitteluun. Ravintolan suunnittelussa tulee ottaa huomioon päivittäisen toimenpiteiden sujuvuus sekä laissa säädettyihin pykäliin. 

Ravintolan pohja-piirustus tulee suunnitella niin että ruuan valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden säilytys ja vastaanotto sujuu järkevästi. Suunnitteluvaiheessa kannattaa miettiä myös keittiön sujuva toiminta, työergonomia, sekä toimiva tilasuunnittelu niin, että keittiöhenkilökunta pystyy helposti välttämään raaka-aineiden ja valmiiden ruokien välinen ristikontaminaatio. Eri tuotteilla on omat lämpötilavaatimukset joten on tärkeää että kylmätilassa on eri lämpötila-alueita.

Ruokaviraston mukaan ravintolatilalla pitää olla tekniset valmiudet ravintolan toiminnalle ja kiinteistön / huoneiston tulee täyttää mm. seuraavat vaatimukset:

 • Riittävä määrä asiakas-WC-tiloja (lisäksi on suositeltavaa että henkilökunnalla on omat WC-tilat
 • Riittävä määrä vesipisteitä käsien pesuun sekä elintarvikkeiden ja välineiden puhdistamiseen
 • Kylmäsäilytystilat
 • Erillinen jäähdytyskaappi mikäli jäähdytät elintarvikkeita
 • Esteetön kulku

Ravintolan suunnittelussa ja toimitilaan tehtävissä muutoksissa kannattaa aina käyttää ammattitaitoisen suunnittelijan apua. Rakennuslupiin ja muutostöihin liittyy erilaisia rakennus-, hygienia-, melu-, pelastus-, ja työsuojelumääräyksiin liittyviä asioita. Me A&A Designilla voimme auttaa sinua lupaprosessissa sekä rakennusvalvontaan liittyvissä tehtävissä. Hyvällä suunnittelemalla säästät aikaa ja rahaa kun työt sujuvat aikataulussa ja budjetissa.

Ravintolan perustaminen Dos Pulpos sisusutussuunnittelu
Ravintola Dos Pulpos

3. Ravintolan perustaminen luvat

Ravintolaa perustaessa yrittäjä törmää lupaviidakkoon, joka saattaa tuntua alkuun monimutkaiselta. Hoitamalla luvat yksi kerrallaan kuitenkin monesti sujuu nopeammin mitä aluksi saattaa tuntua. Tässä lista yleisimmistä ravintolaa perustaessa tarvittavista luvista sekä muista lakisääteisistä ilmoituksista.

 • Perustamisilmoitus
 • Hygieniapassit työntekijöille jotka käsittelevät elintarvikkeita
 • Anniskelulupa
 • Perustamisilmoitus
 • Mainoslaitteisiin liittyvät luvat
 • Ulkotarjoiluun ja terassiin liittyvät toimenpideluvat
 • Palotarkastus
 • Omavalvontasuunnitelma
 • Musiikkilupa
ravintolan suunnittelu ja markkinointi perustamisvaiheessa

4. Ravintolan markkinointi

Kun kaikki ravintolan perustamiseen liittyvät käytännön asiat on hoidettu kunnolla ja on aika avata ravintola, tulee miettiä miten kasvatat myyntiä markkinoimalla ravintolaasi.

Hyödyntämällä digitaalisia kanavia voit kustannustehokkaasti markkinoida uusille ihmisille ja varmistaa tasaisen asiakasvirran. Tässä muutama vinkki ravintolan markkinointiin:

Facebook ja Instagram sivut: Läsnäolo suosituimmissa sosiaalisen median kanavissa takaa ravintolan löydettävyyden. Jos alotat sivut tyhjästä, voit kasvattaa seuraajamäärää muunmuassa järjestämällä kilpailuja, tai esimerkiksi tarjota pienen alennuksen seuraajillesi. Monet ihmiset vierailevat somekanavissa joten laadukkaisiin annoskuviin kannattaa panostaa.

Nettisivut: Ravintolan nettisivuilla voit kertoa ravintolasi tarinan, tarjota tietoa esimerkiksi tulevista lounastarjouksista, sekä tietenkin näyttää ruokalistan. Ravintolan nettisivujen tekoon voit palkata tähän joko nettisivusuunnittelijan mutta voit myös laittaa sivut pystyyn helppokäyttöisten nettisivurakennustyökalujen kuten Squarespacen avulla.

Google My Business ja asiakas-arvostelut: Googlessa olevat arvostelut vaikuttavat suuresti asiakkaan ostopäätökseen. Suurin osa kuluttajista tänä päivänä lukee arvosteluja ennen kun he harkitsevat ravintolassasi känytiä, joten Google-arvostelut ovat suuri tekijä ravintolasi menestymiseen.

Oivallinen alusta arvostelujen keräämiseen on Google My Business, joka on maksuton yritystili Googlen hakutuloksissa sekä Googlen karttapalvelussa. Voit julkaista Google My Business profiilissasi kuvia ja tarjouksia sekä näyttää niiden avulla, mikä erottaa yrityksesi muista ja miksi asiakkaiden kannattaisi valita juuri sinun yrityksesi kerta toisensa jälkeen.

Kun keräät tasaisesti positiivisia arvosteluja, Google tietää että ravintolasi on asiakkaiden silmissä luotettu ja arvostettu ja palkitsee sinut paremmalla hakukonenäkyvyydellä.

A&A Designin ravintolasuunnittelutiimi apunasi ravintolan perustamisessa

Oletko perustamassa ravintolaa? A&A Design on vuosien varrella suunnittelut kymmeniä ravintoloita, kahviloita ja baareja ympäri Suomea. Autamme ravintoloitsijoita ravintolan rakentamiseen ja remontoimiseen liittyvissä asioissa tarjoamalla kattavan suunnittelupalvelun johon kuuluu 3D renderöinti, sisustussuunnittelu sekä lupa-asioihin liittyvät rakennustekniset dokumentit kuten esimerkiksi vesi-, viemäri- ja sähköliitännät. Voimme myös auttaa rakennusvalvontaan liittyvissä asioissa.

Lue lisää kattavasta ravintolansuunnittelupalvelustamme täältä.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Edelliset Postaukset

vinkit kodin järjestämiseen

5 vinkkiä kodin järjestämiseen

Onko kotisi täyttynyt huomaamattasi turhista tavaroista ja vanhoista tilaa vievistä huonekaluista? Kodin epäjärjestys vähentää kodin viihtyisyyttä ja ylenpalttinen tavaramäärä muistuttaa sinua joka päivä olemassaolollaan. Tästä

näin muutat liiketilan ravintolaksi, liiketilan muuttaminen ravintolaksi

Näin muutat liiketilan ravintolaksi

Näin muutat liiketilan ravintolaksi Oletko suunnittelemassa ravintolan perustamista ja olet löytänyt mielestäsi sopivan liiketilan toimintaan? Ravintolan perustamisvaiheeseen liittyy rakentamisen ja suunnittelun näkökulmasta monia eri vaiheita,

PYYDÄ TARJOUS

Täytä alla oleva lomake ja lähetämme tarjouksen sinulle 24 tunnin sisällä, tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tarjous ei sido sinua mihinkään, mutta auttaa sinua hahmottamaan projektin kokonaiskustannukset.