Näin muutat liiketilan ravintolaksi

Näin muutat liiketilan ravintolaksi

Oletko suunnittelemassa ravintolan perustamista ja olet löytänyt mielestäsi sopivan liiketilan toimintaan? Ravintolan perustamisvaiheeseen liittyy rakentamisen ja suunnittelun näkökulmasta monia eri vaiheita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Yksi näistä on liiketilan soveltuvuus ravintolakäyttöön ja miten liiketilan voi muuttaa ravintolaksi (ns. Rakennusluvan mukainen käyttötarkoituksen muuttaminen)

Tässä A&A Designin lyhyt ja ytimekäs tietopaketti aiheesta.

Selvitä aluksi tilan käyttötarkoitus

Aivan ensimmäiseksi tulee varmistaa, että suunnittelemasi tila soveltuu ravintolakäyttöön. Tilaa ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen kuin mikä sen rakennusluvassa on myönnetty. Tilan käyttötarkoitus selviää asemakaavasta ja olemassaolevista rakennusluvista, jotka ovat saatavilla kunnan rakennusvirastosta. Useassa kunnassa on käytössä sähköinen karttapalvelu ja lupa-asiakirjojen arkisto, joista voi tutustua kohteen lupatilanteeseen.

Tässä linkit asemakaavoihin eri kaupungeissa.


Lupa-asiakirjojen osalta (piirustukset jne.) esim. Helsingissä ja Vantaalla on käytössä Lupapiste-kauppa, Espoossa Arska ja Tampereella Tapsa).

Liiketilan käyttötarkoituksen muuttaminen ravintolaksi

Mitä jos suunnittelemasi tila ei ole hyväksytty ravintolakäyttöön? Tässä tapauksessa tarvitset käyttötarkoituksen muuttamista koskevan rakennusluvan. Liiketilan muuttaminen ravintolaksi vaatii aina luvan paikalliselta rakennusvalvonnalta.

Muista: vaikka tilassa olisi aikaisemmin ollut ravintola- tai kahvilatoimintaa, sinun tulee aina ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista varmistaa, että tila soveltuu sinun ravintolakonseptillesi. Esimerkiksi pika-ruokaravintolalla on eri vaatimuksia kuin espressobaarilla.

Ruokaviraston mukaan ravintolatilalla pitää olla tekniset valmiudet ravintolan toiminnalle ja kiinteistön / huoneiston tulee täyttää mm. seuraavat vaatimukset:

 • Riittävä määrä asiakas-WC-tiloja (lisäksi on suositeltavaa että henkilökunnalla on omat WC-tilat
 • Riittävä määrä vesipisteitä käsien pesuun sekä elintarvikkeiden ja välineiden puhdistamiseen
 • Kylmäsäilytystilat
 • Erillinen jäähdytyskaappi mikäli jäähdytät elintarvikkeita
 • Esteetön kulku


Voit varmistaa tilan soveltuvuuden ravintolatoimintaan paikalliselta rakennusvalvonnalta. Tässä linkit suurimpien kaupunkien rakennusvalvontaviranomaisten nettisivuille. 

Jos kaupunkisi ei ole listalla, löytyy se helposti hakusanalla “rakennusvirasto + kaupungin nimi”.

Kun olet saanut vahvistuksen paikalliselta rakennusvalvontaviranomaiselta, ota yhteyttä talonyhtiöön ja varmista, että ravintola- tai kahvilatoiminta on sallittua kiinteistössä. Tämän jälkeen voit hakea ravintolan perustamiselle rakennusluvan.

Ravintolan rakennuslupahakemukseen tarvittavat liitteet

Eri kunnilla on eri vaatimuksia. Esimerkiksi Helsingin kaupungin luoman ravintolan- ja kahvilan perustamis-ohjeen mukaan rakennuslupahakemukseen tulee liittää:

 • Pääpiirustukset: asemapiirros, pohjapiirustukset, julkisivupiirustukset, leikkauspiirustus
 • Valokuva rakennuksesta (jos aiotaan tehdä muutoksia julkisivuun)
 • LVI-piirustukset
 • Rakennepiirustukset (jos tehdään muutoksia rakenteisiin)

Rakennepiirustuksista tulee selvitä mm.

 • Asemapiirrokseen on merkittävä muutosalue ja asemakaavamerkinnät ja -määräykset
 • Pohjapiirustuksiin merkitään seuraavat asiat • muutosalue (katkoviivoilla) ja sen pinta-ala • tilojen käyttötarkoitus (uusi ja vanha yliviivattuna) 
 • asiakaspaikkojen määrä (ravintolassa oltava tilaa vähintään 1 m2/ asiakas)
 • purettavat rakenteet (pistekatkoviivalla) 
 • vanhat rakenteet (tummennettuna tai kahdella viivalla, joista toinen paksumpi viiva) 
 • uudet rakenteet 
 • poistumistiet (vähintään kaksi erillistä poistumistietä, joiden leveys määräytyy asiakaspaikkalukumäärän mukaan)
 • palo-osastojen rajat
 • äänieristys
 • esteetön sisäänkäynti
 • wc- tilat ja liikkumisesteetön wc
 • ruoan valmistukseen tarvittavat laitteet ja kiinteät kalusteet
 • rasvakanavat ja -kaivot, jos ravintolassa on rasvoittavaa ruuan valmistusta
 • henkilöstötilat ( tauko-, pukeutumis- ja wc-tila sekä suihkutila, jos ravintolassa on valmistuskeittiö)
 • Siivouskomero
 • ulkoterassit, jos niitä halutaan
 • tupakointitila, jos sellainen rakennetaan ja sen pinta-ala
 • mainoslaitteet (julkisivupiirustuksissa)

Rakennusvalvonnan lupakäsittelyssä menee tilanteesta riippuen noin 4-12 viikkoa. Prosessi sujuu sutjakkaasti kun toimitetut piirustukset, asiakirjat ja muut asiaankuuluvat materiaalit on tehty huolellisesti ja ammattitaitoisesti. 

Muista myöt muut mahdolliset ravintolatoimintaan tarvittavat luvat sekä niitä hallinnoivat viranomaiset

Muista myös muut ravintolatoimintaan vaadittavat luvat ja niitä hallinnoivat viranomaiset. Näitä ovat muunmuassa:


Mitä tapahtuu rakennusvalvonnan lupakäsittelyn jälkeen?

Ravintolan rakennustöitä ei saa aloittaa ennen kuin sen rakennuslupa on hyväksytty rakennusvalvonnassa. Tilaa ei myöskään saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvonta on hyväksynyt sen käyttöön loppukatselmuksessa. Viimeistään neljä viikkoa ennen ravintolan avaamista on tehtävä ”ilmoitus elintarvikehuoneistosta” ravintolasi sijaintikunnan elintarvikevalvontaan.

Pitäisikö minun palkata suunnittelija avuksi?

On enemmän kuin suositeltavaa palkata pätevä pää- ja rakennussuunnittelija, jolla on kokemusta. Suunnittelijan palkkaaminen säästää aikaa, rahaa ja hermoja, samalla kun voit itse keskittyä itse ravintolan ruokapuoleen liittyviin asioihin.

Suunnittelija auttaa sinua ymmärtämään tilojen tehokkaan käytön. Mihin kannattaa sijoittaa wc-tilat, varasto- ja lastaustilat sekä vaikkapa vesipisteet.

Jos suunnitteilla on laajentaa ravintolatoimintaa samassa esimerkiksi vuoden jälkeen, suunnittelija auttaa sinua luomaan piirustukset joita voi helposti muokata.

Ravintolasuunnittelijan palkkaaminen auttaa myös säästämään materiaaleihin sekä urakkaan liittyvissä kustannuksissa.

Ravintolan perustaminen suunnitteilla? A&A Designin tarveselvityspaketti on luotu sinua varten.

Jos olet perustamassa ravintolaa ja tarvitset apua lupaviidakossa, A&A Designin tarveselvityspaketti on sinua varten. Sen avulla saat edullisesti ammattilaisapua kaikkiin ravintolan perustamisen rakennus- ja sisustuspuolen käytännön asioihin. Käymme yhdessä tilaa läpi ja autamme sinua kokoamaan kaikki tarvittavat dokumentit:


Tämän lisäksi voimme auttaa sinua ravintolan suunnittelussa, sisustamisessa, kalustamisessa, urakoinnin kilpailuttamisessa sekä tarvittaessa urakan toteuttamisessa ja valvomisessa. 

Muista että tarveselvityspaketin ostaminen ei velvoita sinua sitoutumaan muihin palveluihin.

Se ainoastaan auttaa sinua ymmärtämään kaikki teknisen puolen asiat, jotka usein aiheuttavat päänvaivaa.

Lue lisää ravintolasuunnittelusta ja pyydä tarjous tarveselvityksestä täältä.

Huom! Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on antaa tietoa vain yleisellä tasolla, emmekä takaa informaation täydellistä kattavuutta, oikeellisuutta tai soveltuvuutta tiettyyn käyttötarkoitukseen. Suosittelemme varmistamaan tiedon oikeellisuus lähimmältä rakennus- tai muulta viranomaistaholta.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Edelliset Postaukset

vinkit kodin järjestämiseen

5 vinkkiä kodin järjestämiseen

Onko kotisi täyttynyt huomaamattasi turhista tavaroista ja vanhoista tilaa vievistä huonekaluista? Kodin epäjärjestys vähentää kodin viihtyisyyttä ja ylenpalttinen tavaramäärä muistuttaa sinua joka päivä olemassaolollaan. Tästä

PYYDÄ TARJOUS

Täytä alla oleva lomake ja lähetämme tarjouksen sinulle 24 tunnin sisällä, tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tarjous ei sido sinua mihinkään, mutta auttaa sinua hahmottamaan projektin kokonaiskustannukset.