Kodin valaistussuunnittelu – Toimivan ja tunnelmallisen valaistuksen luominen

Valaistuksella on suuri merkitys kodin tunnelmaan, viihtyisyyteen sekä arjen sujuvuuteen. Kodin valaistussuunnittelu kannattaakin ottaa huomioon osaksi sisustussuunnittelua tai remonttisuunnitelmaa jo aikaisessa vaiheessa sillä se luo viimeisen silauksen kokonaisuuteen.

Kodin valaistussuunnittelu on paljon enemmän kuin vain valaistuksen sijoittelun miettimistä. Suunnittelussa tuleekin ottaa huomioon muunmuassa seuraavat asiat:

 • Luonnonvalon määrä
 • Tilan käyttötarkoitus
 • Tilan käyttötarpeiden muuttuminen ajan myötä
 • Haluttu tunnelma

Tässä A&A Designin sisustussuunnittelutiimin vinkit valaistussuunnitteluun.

Valaistussuunnittelu ja tilojen käyttötarkoitus

Tilojen käyttötarkoituksen tukeminen valaistuksella on erittäin tärkeää ja se tulee ottaa huomioon kodin valaistussuunnittelussa. Jokainen huone vaatii omanlaisen valaistuksen.

Esimerkiksi keittiössä tehdään paljon pilkkomista ja muuta tarkkuutta vaativaa työtä, jolloin tarvitaan kirkasta valaistusta. Maakuuhuoneeseen riittää himmeämpi valon lähde, mutta esimerkiksi lukemiseen tulisi varata hienovarainen valaisin, joka ei myöskään saa olla liian kirkas. 

Työympäristöön sopii kylmä valkoinen värilämpötila (>4000 Kelviniä) kun taas tunnelmaa vaativiin tiloihin sopii paremmin lämmin valkoinen (<4000 Kelviniä).

Valaistusta suunnitellessa kannattaa myös miettiä miten tilojen käyttötarpeet saattavat muuttua ajan myötä. Lastenhuoneesta saattaa tulla myöhemmin työhuone kun lapset muuttavat pois kotoa. Varastohuone voidaan kääntää kotiteatteriksi. Vierashuoneesta voidaan luoda toinen olohuone. Vaihtoehtoja on useita. Varsinkin rakennusvaiheessa eri tilanteita kannattaa miettiä, sillä muutoksiin voidaan varautua ylimääräisillä sähkö- ja valaisinpisteillä.

Tunnelman luominen valaistuksella

Valaistuksella voit luoda tunnelmaa kodin eri huoneisiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana himmenninvalaisimet ovat yleistyneet räjähdysmäisesti ja niiden avulla pystyt säätämään kirkkauden työvalaistuksesta tunnelmavalaistukseen näppärästi. Myös värilämpötila vaikuttaa tunnelmaan suuresti.

Esimerkiksi aamupäivällä saatetaan haluta piristävää, kirkkaampaa valaistusta, joka on tarpeen esimerkiksi töitä tehdessä. Illalla on mukavampi rentoutua pehmeämmässä, tunnelmallisessa valaistuksessa. 

Mitä ottaa huomioon kodin valaistussuunnittelussa?

Tässä muutama kysymys mitä kannattaa kysyä itseltään suunnitellessa valaistusta kohteeseen.

 • Mikä nykyisessä valaistuksessa on vikana? Mikä toimii, mikä ei? Onko tilan tietyissä kohdissa liikaa valoa, vai liian vähän?
 • Mikä on tilan käyttötarkoitus? Vaaditaanko tilalta tunnelmaa vai tehdäänkö tilassa tarkkaavaisuutta vaativia töitä? 
 • Kuinka paljon luonnonvaloa on tilassa eri vuodenaikoina?
 • Miten tilan pinnat heijastavat valoa?
 • Minkälaiset valaisimet sopivat tilan sisustukseen?
 • Onko tilassa yksityiskohtia, kuten esimerkiksi koriste-esineitä tai kasveja joita halutaan korostaa kohdevaloilla?
 • Minkälainen värilämpötila tilaan halutaan?

Yleisimmät kodin valaisintyypit

Valaisimia on tarjolla monenlaisia ja ne voidaan jakaa eri kategorioihin niiden käyttötarkoituksen ja perusominaisuuksien mukaan. Tässä yleisimmät valaisintyypit:

Riippuvalaisimet

Katosta riippuvat valaisimet ovat kodin valaistussuunnittelun kulmakiviä. Riippuvalaisimen tulisi noudattaa kodin sisustuksen yleislinjaa ja kannattaakin miettiä, haluatko hillittymmän riippuvalaisimen, vai todellisen katseenvangitsijan, joka toimii illallisvierailijoita ihastuttavana sisustuselementtinä. Lisäksi riippuvalaisin laskee tilan “korkeutta” ja näin sitoo tilan kokonaisuudeksi.

Alasvalot

Saatavilla pinta-asennettavina, kiskoon asennettavina tai kattoon upotettuina. Sopii kodin yleis- sekä kohdevalaistukseen eteiseen, keittiöön sekä olohuoneeseen.

Kohdevalot

Kohdevaloja on saatavilla lattiavalaisimina kuin pöytävalaisiminakin. Ne sopivat erinomaisesti niin olohuoneeseen ja makuhuoneeseen esimerkiksi lukuvalaisimeksi. Kohdevaloja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota sen ulkonäköön, sillä ne toimivat usein sisustuselementteinä.

Seinävalaisimet

Seinävalaisimia käytetään usein keittiössä ja kylpyhuoneessa mutta niitä voi hyödyntää myös kodin muissa tiloissa, kuten eteisessä. Seinävalaisimien etuna on usein niiden huomaamattomuus sekä se, että ne vievät vähän tilaa.

Tutustu A&A Designin laajaan valaisinvalikoimaan täältä >>

Valaistuksen ohjaus ja automatisointi

Nykyää on mahdollisuus ohjata valoja eri valmistajien järjestelmillä. Ohjausta voidaan tehdä puhelimella, katkaisimilla, liiketunnistimilla ja muilla automaatioherätteillä. Lisäksi on mahdollista ryhmittää eri valaisimia yhteen tai lisätä esim. verhojen sulkeutuminen valaisimien kanssa. Myös eri valaistustunnelmat on helppo luoda valaistuksen ohjauksen avulla.

Valaistuksen ohjaus vanhaan taloon

Valaistuksen ohjaus on helppo toteuttaa myös vanhaan taloon. Tällöin voidaan luoda täysin uusi valaistusjärjestys tai useita eri tunnelmia. Vanhaan taloon järjestelmä voidaan toteuttaa muutamalla eri tekniikalla. 

Yksi vaihtoehto on vaihtaa kaikki polttimot etäohjattaviin polttimoihin. Tällöin käskyt valoille voidaan antaa puhelimella tai uusilla katkaisijoilla. Haittana tässä järjestelmässä on että vanhat katkaisijat jäävät seinään ja mikäli niistä on valo katkaistu niin etäohjaus ei toimi. Uudet katkaisijat voidaan asentaa joko vanhojen päälle tai teipata seinälle. Etäohjattavat katkaisijat ovat perinteistä kevyempiä. 

Toisena vaihtoehtona on lisätä rele polttimon ja katkaisijan väliin. Tällöin polttimoita ei tarvitse vaihtaa uusiin ja rele on yleensä edullisempi kuin etäohjattava polttimo. Lisäksi hajonnut polttimo voidaan uusia edullisella led polttimolla toisin kuin ensimmäisessä vaihtoehdossa jossa polttimo tulee vaihtaa uuteen etäohjattavaan polttimoon joka on kalliimpi kuin normaalin polttimo. Tässä järjestelmässä haittana on sama kuin ensimmäisessä. Eli vanhat katkaisijat jäävät pois käytöstä ja tilalle voi hankkia uudet kevyet seinään teipattavat katkaisijat.

Kolmantena ja suosituimpana vaihtoehtona on hankkia uudet katkaisijat vanhojen tilalle. Uusi katkaisija sisältää etäohjaus releen, jolloin valoja voidaan käyttää joko katkaisijasta tai puhelimella. 

Valaistuksen ohjauksen tunnelmat

Ilta tunnelman luominen yhdellä klikkauksella. Tunnelmien ja ryhmien luonti on valaistuksen ohjauksen suuri hyöty. Voit esimerkiksi luoda iltatunnelman, jossa tietyt valot himmenevät, lattiavalaisin syttyy ja verhot sulkeutuvat. Tämä on mahdollista toteuttaa painamalla puhelimesta valittua iltatunnelmaa tai katkaisijaa seinästä johon tunnelma on asetettu. 

Valaistuksen automatisointi

Valaistuksen ohjauksella on myös mahdollista luoda automatisointia. Esimerkiksi jos haluat että arki aamulla kirkasvalo syttyy ja kirkastuu hiljalleen. Tämän jälkeen radio avautuu ja alkaa soimaan. Muutama minuutti tästä niin kylpyhuoneen valo syttyy ja odottaa sinua aamupesulle. Automaatiota on mahdollista tehdä eri herätteillä, kuten liiketunnistimella, tärähdystunnitimella, painetunnistimella, avaustunnistimella, lämpötunnistimella, ilmankosteustunnistimella, kosteustunnistimella ja hiilidioksiiditunnistimella. Lisäksi on mahdollista sitoa automaatio puhelimen sijaintiin, ulkolämpötilaan, tuuleen, aikaan, joten mahdollisuudet ovat rajattomat.

A&A Design auttaa kodin valaistussuunnittelussa

A&A Design on sisustussuunnittelufirma, joka on suunnittelut satoja koteja, ravintoloita ja toimistoja ympäri Suomea. Sisustussuunnittelutiimimme auttaa sinua luomaan kotiin toimivan ja viihtyisän valaistuksen.

Lue lisää sisustussuunnittelusta ja pyydä ilmainen tarjous.

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Edelliset Postaukset

vinkit kodin järjestämiseen

5 vinkkiä kodin järjestämiseen

Onko kotisi täyttynyt huomaamattasi turhista tavaroista ja vanhoista tilaa vievistä huonekaluista? Kodin epäjärjestys vähentää kodin viihtyisyyttä ja ylenpalttinen tavaramäärä muistuttaa sinua joka päivä olemassaolollaan. Tästä

PYYDÄ TARJOUS

Täytä alla oleva lomake ja lähetämme tarjouksen sinulle 24 tunnin sisällä, tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tarjous ei sido sinua mihinkään, mutta auttaa sinua hahmottamaan projektin kokonaiskustannukset.