Remontti-ilmoitus – Vinkit muutostyöilmoituksen tekoon

Jos olet tällä hetkellä suunnittelemassa esimerkiksi kylpyhuone- tai keittiöremonttia kotiisi, on sinulle varmasti herännyt kysymyksiä liittyen remontti-ilmoitukseen, eli muutostyöilmoitukseen. A&A Design on vuosien varrella toteuttanut satoja kohteita aina sisustussuunnittelusta urakoiden toteutukseen, ja käymme tässä blogikirjoituksessa läpi yleisimpiä kysymyksiä liittyen remontti-ilmoitukseen ja sen tekoon.

Mikä on remontti-ilmoitus? 

Remontti-ilmoitus eli muutostyöilmoitus on taloyhtiölle toimitettava kirjallinen ilmoitus asuntoon suunnitteilla olevista muutostöistä.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava muutostyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.

Miksi asunnon muutostöistä pitää tehdä remontti-ilmoitus?

Remontti-ilmoituksen tarkoituksena on asianmukainen dokumentointi huoneistossa tehdyistä remonteista, purkutoimenpiteistä sekä muista muutoksista. Remontti-ilmoitus on tehtävä oikein, jotta muutostöistä jää tarkka kuvaus isännöitsijäntodistukseen. Näin esimerkiksi asuntokaupan yhteydessä uusi omistaja tietää tarkkaan mitä remontteja huoneistossa on tehty.

Riitatilanteissa remontti-ilmoitus auttaa määrittämään kenen vastuu-alueella mikäkin toimenpide on ollut.

Näistä asunnon muutostöistä tulee aina tehdä remontti-ilmoitus

Pääsääntöisesti kaikista asunnossa tehtävistä muutoksista tulee ilmoittaa kirjallisesti taloyhtiölle. Tässä yleisimmät muutostyöt mistä osakkaan tulee ilmoittaa.

  • Muovimaton korvaaminen parkettilattialla
  • Vessan, saunan, kylpyhuoneen sekä muiden märkätilojen remontoiminen ml. Kalusteiden vaihtaminen, poistaminen tai kunnostaminen.
  • Keittiön allaskaappien vaihtaminen
  • Pyykinpesukoneen tai astianpesukoneen asentaminen, jos asunnossa ei ole liitäntää sähkölle, tai tulo- tai poistovedelle
  • WC-istuimen vaihto
  • Kaikki veden katkaisemista edellyttävät työt ml. vesihanan irroittaminen
  • Kiinteiden sähköjohtojen asentaminen, vaihtaminen tai poistaminen
  • Muutokset kantaviin väliseiniin
  • Asunnon ulko-oven rakenteeseen tai pinnoitukseen liittyvät muutokset (esim. postiluukkua, turvalukkoa tai ovisilmää asentaessa)
  • Muutostyöt jotka liittyvät viemäri- käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihto järjestelmiin. Esim. lämmityspatteri, lattialämmitys, integroituliesi, liesikupu ja tuuletin, lämminvesivaraaja)

Näistä muutostöistä ei tarvitse tehdä remontti-ilmoitusta

On olemassa poikkeuksia, jolloin remontti-ilmoitusta ei ole tarpeellista tehdä. Tässä muutama esimerkki:

  • Seinien tapetointi tai maalaus
  • Väliovien vaihtaminen tai kokonaan poistaminen
  • Lattioiden uudistaminen, pintakäsittely tai vaihtaminen KUN kyseessä on vastaavanlainen lattia
  • Lamppujen, hyllyjen tai kaappien asentaminen paitsi jos ne peittävät ilmanvaihtoaukkoja

Vinkki: Jos et ole vieläkään varma vaatiiko suunnittelemasi remontti remontti-ilmoitusta, kannattaa olla yhteydessä talonyhtiön isännöitsijään.

Miten remontti-ilmoitus tehdään?

Remontti-ilmoituslomake löytyy usein talonyhtiön käyttämän isännöitsijätoimiston verkkosivuilta, joista sen voi täyttää sähköisesti. Remontti-suunnitelmasta tulee käydä vähintäänkin ilmi seuraavat tiedot:

  • Osakkaan nimi ja yhteystiedot
  • Osoite
  • Mitä toimenpiteitä tullaan tekemään
  • Milloin remontti alkaa ja loppuu
  • Kuka vastaa remontin toteutuksesta (ml. Suunnittelijoiden, urakoitsijoiden, projektin johtajien ja työnvalvojien nimet, yhteystiedot sekä Y-tunnukset)

Remontti-ilmoitusta tehdessä tulee kuvata mahdollisimman yksityiskohtaisesti tehtävät muutostyöt. Jättämällä mainitsematta erinäisiä toimenpiteitä tai kuvailemalla muutoksia liian yleisellä tasolla, vaarannat oman oikeusturvan ja saatat joutua riita-tilanteessa maksumieheksi. Kannataakin olla mieluummin liian tarkka kuin suurpiirteinen.

Kuinka ajoissa remontti-ilmoitus tulee tehdä?

Remontti-ilmoitus kannattaa tehdä ja toimittaa hyvissä ajoin ennen remontin aloittamista. Käsittelyaika saattaa vaihdella parista viikosta jopa kahteen kuukauteen.

Remonttia ei saa aloittaa, ennen kuin remontti-ilmoitus on hyväksytty.

Remontti-ilmoitus muille asukkaille

On myös hyvän tavan mukaista ilmoittaa remontista myös muille taloyhtiön asukkaille. Remontista aiheutuu aina ääntä, joten on kohteliasta tiedottaa remontista etukäteen, joten kanssa-asukkaat voivat varautua pieneenkin meluun.

A&A Designin auttaa remontti-ilmoituksen teosta urakan toteutukseen

A&A Design tarjoaa kokonaisvaltaista sisustussuunnittelupalvelua ympäri Suomen. Sisustussuunnittelun startti-pakettiin sisältyy tarveselvitys, hankesuunnitelma, mittaus, nykytila-piirustukset, 3D mallinnus, remonttisuunnitelma, sekä remontti-ilmoituksen kirjoitus ja lähetys.

Ota yhteyttä tänään ja pyydä tarjous!

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Edelliset Postaukset

vinkit kodin järjestämiseen

5 vinkkiä kodin järjestämiseen

Onko kotisi täyttynyt huomaamattasi turhista tavaroista ja vanhoista tilaa vievistä huonekaluista? Kodin epäjärjestys vähentää kodin viihtyisyyttä ja ylenpalttinen tavaramäärä muistuttaa sinua joka päivä olemassaolollaan. Tästä

PYYDÄ TARJOUS

Täytä alla oleva lomake ja lähetämme tarjouksen sinulle 24 tunnin sisällä, tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Tarjous ei sido sinua mihinkään, mutta auttaa sinua hahmottamaan projektin kokonaiskustannukset.